Vaginismul reprezintă durerea la penetrarea vaginului, care apare din cauza contracției și spasmului involuntar al mușchilor peretelui vaginal, uneori făcând penetrarea imposibilă.
Conform Unbound Medicine, între 0.5 – 30% de femei sunt afectate de vaginism, dar tema continuă să fie puțin cunoscută, discutată, iar datele statistice sunt mai dificil de obținut.
Exista 2 tipuri de vaginisme:
- Primar, atunci când femeia simte această durere odată cu debutul vieții sexuale. De obicei ea persistă pe perioada întregii vieți, așa-numitul “life-long Vaginism”
- Secundar, atunci când inițial femeia nu a simțit durere sau discomfort, dar acesta a apărut pe parcursul vieții
Cum se manifestă vaginismul?
- Apare o durere de diferită intesitate și caracter, în timpul penetrării, care pe parcursul actului sexual se poate ameliora.
- În cazuri mai avansate și caracteristic mai mult pentru vaginismul primar, partenerul are senzația că “se lovește de un perete” și este imposibilă penetrarea în întregime.
- La femeile cu vaginism, apare problema nu doar la penetrare, pentru multe dintre ele este imposibilă inserția unui tampon sau vizita la ginecolog.
- Ca urmare, apare frica de actul sexual și scade dorința sexuală.
Care sunt cauzele?
- Vaginismul este o problemă mai mult emoțională sau psihologică. Cauza exactă nu este elucidată, dar uneori, mai ales în cazul celui secundar, poate avea substrat anatomic, așa ca: infecții, uscăciune vaginală în timpul menopauzei, polip vaginal, radioterapie în regiunea organelor pelvine sau în urma unei intervenții.
Ce trebuie să memorăm despre vaginisme?
- Vaginismul este de diferite tipuri și este simțit diferit de fiecare femeie.
- Durerea variază în intensitate și caracter. Poate fi simțit și ca înțepături, de exemplu.
- Vaginismul poate apărea din cauză emoțională sau din cauză medicală, sau din ambele motive.
- Tratamentul este complex și are eficacitate mai înaltă, dacă se fac exerciții atât pentru sănătatea emoțională, cât și pentru cea fizică.