Vizita la stomatolog a viitoarei mămici: mituri și recomandări

Articol scris în cooperare cu medicul stomatolog, Alina Goiciu.

Sunt mai multe motive pentru care am decis să scriem un articol împreună cu medicul stomatolog, Alina Goiciu. Iată câteva motive cuantificabile:

  • Doar în jur de 22-34% din gravide fac consultație la stomatolog în timpul sarcinii și doar 50% dintre ele au nevoie de tratament
  • 92% din gravide au carii dentare
  • 6% din gravide fac gingivite (periodontite) pe parcursul sarcinii
  • Studiile arată că Periodontitele cresc riscul pentru naștere prematură și greutatea mică la naștere de la 4 până la 7 ori
  • 40% din gravide au măcar o problemă dentară

Viitoarelor mămici, printre drumurile către spital, medic de familie și ginecolog, nu lăsați vizita la stomatolog să vă scape printre degete, deoarece – în urma cercetărilor din întreaga lume – s-a dovedit că nu este doar o opțiune, ci o necesitate, sarcina obligând și la întreținerea serioasă a unei igiene orale, pe lângă cea generală.

Această necesitate apare în urma schimbărilor hormonale din corpul mamei, care măresc probabilitatea apariției/agravării problemelor gingivale și căderilor dentare. Așadar, grija pentru sănătatea orală ar trebui să crească în timpul sarcinii, nu să fie diminuată pe baza unor mituri ca:

  • Nu trebuie să mă prezint la consultația stomatologică în timpul sarcinii. Nici înainte nu frecventam cabinetul, deci nu e nevoie nici acum. >>> Nu doar că puteți, dar și trebuie! Bolile gingivale și alte probleme orale netratate la timp contribuie la degradarea sănătății voastre generale, dar și a fătului. În plus, placa bacteriană se dezvoltă problematic în timpul sarcinii și, neîndepărtată prin detartraj profesional, favorizează apariția cariilor și pierderea prematură a dinților.
  • Anestezia și medicamentele folosite de stomatolog sunt nocive pentru făt. >>> De fapt, medicamentele și substanțele anestezice se împart pe mai multe clase de risc, iar primele dintre ele sunt absolut sigure pentru femeile însărcinate și sunt folosite frecvent și înainte/după sarcină.
  • Niciun trimestru de sarcină nu e mai sigur pentru intervențiile stomatologice. >>> Tratamentele stomatologice se pot efectua pe toată durata sarcinii, însă cel mai indicat este ca să fie programate în al doilea trimestru de sarcină, deoarece în primul se dezvoltă organele fătului și orice substanță străină ajunsă la placentă poate fi nocivă, iar în al treilea trimestru viitoarea mămică este foarte posibil să nu găsească în scaunul din cabinet o poziție prea confortabilă, pentru mult timp, ca înainte de sarcină. 
  • Radiografia dentară afectează dezvoltarea fătului. >>> Datorită evoluției tehnologiei, nivelul de radiații emis de noua aparatură este de 4 ori mai mic decât doza pe care o primește zilnic fătul, din lumea exterioară.
  • La fiecare sarcină, mama pierde oricum un dinte. >>> S-a descoperit că estrogenii și progesteronul slăbesc micile ligamente cu care dinții sunt fixați în alveole maxilarelor, însă sarcina nu este o cauză a pierderii dinților, ci doar o perioadă de vulnerabilitate ridicată, în care problemele stomatologice netratate se agravează.
  • Reflexul de vomă din timpul periajului dentar e o scuză bună pentru a sări peste acest pas. >>> Neplăcerile există, dar nu trebuie să renunțați, pentru că în timpul sarcinii  smalțul dinților e cel mai afectat de acidul din stomac, ajuns tot mai des in gură și de consumul crescut de carbohidrați din cauza noilor dorințe, iar periajul este singura lui speranță la o viață fără carii.
  • Structura minerală a dinților se modifică în timpul sarcinii. >>> Nu, însă smalțul este afectat de aciditatea mărită din cavitatea bucală, provocată de dieta îmbogățită cu dulciuri și de episoadele de reflux gastric.
  • Nu trebuie să-i spun dentistului că sunt însărcinată. >>> Dentistul trebuie să știe și dacă este posibil să fiți însărcinată, cu atât mai mult de situația în care sunteți sigură de asta, deoarece are de ales o cea mai bună metodă de tratament, pentru noile condiții.

Dacă deja ai grijă să-ți speli dinții, gingiile, obrajii și limba de minim 2 ori pe zi, cu pastă de dinți îmbogățită cu fluor, să îți clătești gura cu apă de gură și să cureți spațiile inter-dentare cu ață dentară, atunci ești pe calea cea bună și ești o pacientă exemplu!

Dacă ai neglijat această rutină până acum, odată cu sarcina este cel mai potrivit moment să începi, ținând cont de cele mai recente date medicale, care arată că sănătatea orală precară a mamei produce complicații în cursul de dezvoltare a fătului, putând cauza naștere prematură și subdezvoltare intrauterină.

În final, cel mai simplu raționament este:

  • Dacă este necesar pentru sănătatea voastră orală și generală a copilului, alegeți să urmați tratamentul pentru problema voastră stomatologică, la recomandarea dentistului, pe care l-ați informat anterior despre sarcină. 
  • Dacă problema ține de estetică (albire) sau nu prezintă risc pentru sarcină, este indicat să fiți răbdătoare și să așteptați chiar până ce încetați să mai alăptați. 

După ce deveniți mame, programați o vizită la stomatolog împreună cu bebelușul (la aproximativ 6 luni, când apare primul dinte). Dentistul va căuta semne ale problemelor dentare care ar putea altera sănătatea orală a copilului, precum și exprimarea sa și estetica viitorului zâmbet.

Distribuie postarea