Femeile care duc o sarcină fără complicații pot zbura în siguranță, respectând aceleași precauții pentru călătoriile aeriene ca și populația generală.
Înainte de zbor, consultați medicul referitor la riscuri potențiale specifice sarcinii dvs.
Conform OMS după cea de-a 28-a săptămână de sarcină, trebuie să fie transportată o scrisoare de la medic sau moașă, care să confirme data preconizată a nașterii și că sarcina este normală. Acest termen poate să difere de la o companie aeriană la altă – consultați condițiile companiei înainte de rezervarea zborului.
Călătoria aeriană nu este recomandată pentru femeile însărcinate care au afecțiuni medicale sau obstetrice ce pot fi agravate de zbor sau care ar putea necesita îngrijiri de urgență. Câteva contraindicații includ:
- Insuficiență cervicală sau „colul uterin scurtat”
- sângerare vaginală recentă
- sarcină multiplă
- diabetul gestațional, istoric sau prezent
- hipertensiune arterială, istorică sau prezentă
- preeclampsie, istorică sau prezentă
- anomalii ale placentei
- avorturi anterioare
- sarcină ectopică anterioară, sarcină care se dezvoltă în afară pântecului
- travaliu prematur în trecut
- anemie severă
- afecțiune gravă care vă afectează plămânii sau inima
Durata zborului trebuie, de asemenea, luată în considerare la planificarea călătoriei – în timpul zborurile de lungă durata crește riscul formării unui cheag de sânge, numit și tromb, în interiorul unei vene profunde, cel mai des la nivelul picioarelor. Femeile însărcinate trebuie informate că cele mai frecvente urgențe obstetrice apar în primul și al treilea trimestru.
Articol realizat cu suportul voluntarului platformei gyneco.md, Cristina Dorofti